
هر آنچه درباره ایلام باید بدانید
معرفی ایلام
موقعیت جغرافیایی ایلام
استان ایلام با مساحت 19086 کیلومتر مربع، حدود 1.4 درصد مساحت کل کشور را تشکیل می دهد. این استان بیست و دومین استان از نظر وسعت محسوب می شود در غرب دامنه زاگرس در ناحیه ای کوهستانی و نیمهگرم قرار گرفته است. مرکز استان ایلام، شهر ایلام است که به علت زیبایی های طبیعی فراوانی که دارد عروس زاگرس نام گرفته است. مختصات جغرافی ایلام بین 31 درجه و 58 دقیقه تا 34 درجه و 15 دقیقه عرض شمالی از خط استوا و 45 درجه و 24 دقیقه تا 48 درجه و 10 دقیقه طول شرقی از نصف النهار گرینویچ است. همسایگان استان ایلام از جنوب خوزستان، از شرق لرستان، از شمال کرمانشاه و از سمت غرب کشور عراق هستند. ایلام در ابتدا بخشی از استان کرمانشاه بود اما در سال ۱۳۴۲ بر اساس تقسیمات کشوری، خودش به یک استان مجزا تبدیل شد. طی این تقسیمات، بخشهایی از لرستان و خوزستان نیز به ایلام ملحق شدند مانند: درهشهر، دهلران، آبدانان و موسیان. به طور کلی استان ایلام شامل 7 شهرستان، 17 بخش، 15 شهر، 36 دهستان و 753 آبادی دارای سکنه است. شهرستان های استان ایلام نیز عبارتند از: آبدانان، ایلام، ایوان، دره شهر، دهلران، شیروان و چرداول و مهران.
آب و هوای ایلام
استان ایلام توسط کوه ها و ارتفاعات سبز احاطه شده است. همین موضوع باعث شده تا ایلام آب و هوای معتدل کوهستانی داشته باشد. متوسط دمای هوای ایلام بین ۱۳- تا ۴۲ درجه تغییر می کند و متوسط بارش سالانه آن نیز ۶۱۹ میلیمتر است. ماه دی و بهمن سردترین ماه های سال و تیر و مرداد گرمترین ماه های سال در ایلام هستند.
راه های دسترسی به ایلام
برای سفر به ایلام همچون خیلی از شهرهای بزرگ گزینه های متنوعی برای رفت و آمد ندارید. در ادامه راه های مختلف سفر به ایلام را با هم بررسی می کنیم.
سفر به ایلام با هواپیما
از آنجایی که ایلام فرودگاه دارد سفر هوایی به ایلام امکان پذیر است. اما تنها از شهرهای تهران و مشهد. در حال حاضر فقط هواپیما تهران به ایلام وهواپیما ایلام به مشهد پرواز مستقیم وجود دارد و چنانچه شما ساکن یکی از این دو شهر باشید می توانید با هواپیما به ایلام سفر کنید و اگر ساکن شهری غیر از تهران و مشهد باشید عملا گزینه پرواز به ایلام برای شما وجود نخواهد داشت.
سفر به ایلام با قطار
مورد بعدی که در سفر به ایلام از آن محروم هستید بلیط قطار ایلام است. متاسفانه شما نمی توانید برای سفر به ایلام مستقیما با قطار بروید چرا که ایلام راه آهن ندارد. اگر می خواهید با قطار به ایلام سفر کنید یا باید به یکی از شهرهای نزدیک به ایلام که امکان سفر به قطار دارد بروید و از آنجا خود را با اتوبوس به ایلام برسانید یا گزینه های دیگر را برای رفت و آمد به ایلام انتخاب کنید.
سفر به ایلام با اتوبوس
اگر می خواهید سفری مقرون صرفه به ایلام داشته باشید می توانید از اتوبوس برای سفر به ایلام استفاده کنید. شما می توانید به راحتی از شهری که در آن ساکن هستید بلیط اتوبوس ایلام را تهیه کنید. برای مثال اگر ساکن تهران هستید از پایانه جنوب و غرب می توانید به ایلام بروید. سفر با اتوبوس از تهران به ایلام حدود 8 تا 9 ساعت زمان می برد و هزینه آن نیز 165 هزار تومان است.
سفر به ایلام با ماشین شخصی
و اما گزینه دیگری که برای سفر به ایلام می توانید انتخاب کنید ماشین شخصی است. شما می توانید از لرستان، کرمانشاه و خوزستان وارد ایلام شوید. زمان رسیدن شما به ایلام با ماشین شخصی بر اساس مبدا سفر متفاوت است. برای سفر از تهران به ایلام با ماشین شخصی سه راه پیش روی شماست.
مسیر اول: تهران-ساوه-همدان-کرمانشاه- ایلام. این مسیر کوتاه ترین مسیر است که 672 کیلومتر است و حدود 8 ساعت طول می کشد تا به ایلام برسید.
مسیر دوم: تهران-قم-اراک-ملایر-کرمانشاه-ایلام. این مسیر 744 کیلومتر است و 9 ساعت طول می کشد تا به ایلام برسید.
مسیر سوم: تهران- قم-اراک-بروجرد-خرم آباد- اندیمشک-ایلام. این مسیر نسبت به دیگر مسیرها طولانی تر است و حدود 10 ساعت طول می کشد تا به ایلام برسید.
تاریخچه ایلام
ایلام جزو مناطق باستانی محسوب می شود که پیشینه آن به تاریخ اکاد، سومر، بابل و آشور پیوند خورده است. در زمان های گذشته بابلیها قسمت مرتفع سرزمینی را که در شرق بابل قرار داشت، آلاستو یا آلام که به معنای کوهستان است، مینامیدهاند. این منطقه که شامل :خوزستان ، لرستان ، پشتکوه (ایلام فعلی) و کوههای بختیاری کنونی بوده است، سال های سال حکومت مقتدرانه ای داشته است. ایلام در سالهای اوج اقتدار خود از سمت مغرب به بابل و از سمت مشرق به اصفهان میرسیده است. به دلیل اهمیت ایلام در دورههای مختلف تاریخی، همیشه نبردهای مهمی در محدوده این سرزمین به وقوع می پیوست. هم چنین خط و نویسندگی در پنج هزار سال پیش در ایلام به کار برده شده است. خط مردم این سرزمین در دوره عیلامی خط میخی بوده است که در بخش بزرگی از سرزمین ایلام رواج داشته است. از آن جا که ایلام، بین خوزستان، بینالنهرین، لرستان و کرمانشاه قرار گرفته است، در دورهٔ اشکانیان، جزو ماد بزرگ بود و عده ای معتقدند خرابههای شهر باستانی سیروان از آثار و شهرهای دوره اشکانی است. اما در دورهٔ ساسانیان، استان ایلام جزو سرزمین پهله بود که سال های بعد اعراب به آن جبال می گفتند. از اوایل قرن چهارم تا اوایل قرن ششم خاندان حسنویه کرد بر لرستان و ایلام حکومت میکردند و از سال۵۷۰ تا ۱۰۰۶ نیز اداره این منطقه توسط اتابکان لر انجام می شد. تا زمانی که شاه عباس یکم حکمران اتابکان لر را بر کنار و حکومت آن را به آن حسین خان داد. غلامرضا خان، آخرین حکمران این دودمان نیز در سال ۱۳۰۷ و از سوی رضا شاه به صورت تقریباً مسالمت آمیزی از حکومت برکنار شد.
نامگذاری ایلام
پیش از دوره رضاشاه به این ناحیه پشتکوه میگفتند، اما در شهریور ۱۳۱۴ ه. ش. در زمان پادشاهی رضاشاه به موجب تصویبنامهٔ هیأت وزیران و به منظور یادآوری عظمت و شکوه تمدن عیلام باستان، نام روستای حسینآباد، به ایلام تغییر یافت و این روستا به عنوان شهر و مرکز استانی به نام ایلام انتخاب شد. منطقه تمدن باستانی عیلام در استانهای فارس و خوزستان امروزی تمرکز داشت اما ظاهرا تصمیم دوران رضاشاه برای نامگذاری استان ایلام به این موضوع برمیگردد که منطقه پشتکوه نیز در دورههایی بخشی از ناحیه عیلام باستان بودهاست.ایلام شکلی نادرست از واژه سامی عیلام به معنای جای بلند و منطقهٔ کوهستانی است. که پرهیز از حرف «ع» عربی در این تغییر املا تاثیر داشتهاست.
فرهنگ ایلام
طبق آخرین سرشماری در سال 1395، جمعیت استان ایلام برابر با ۵۸۰۱۵۸ نفر بودهاست که از این میان ۲۹۵۱۹۹ نفر مرد و ۲۸۴۹۵۹ زن بودهاند. بیشتر مردم ایران از اقوام کرد و لر و بخشش اندکی از آن ها از سایر اقوام عزیز کشورمان مانند اعراب خوزستان هستند. همین هم نشینی اقوام مختلف در ایلام باعث شده تا فرهنگ ترکیبی در این منطقه شکل بگیرد که شناخت آن جزو جذابیت های سفر به ایلام است. مردم ایلام با توجه به اینکه از اقوام مختلف هستند به زبان های کردی فیلی، کردی کرمانجی، لکی، لری و عربی صحبت می کنند. گویش کردی ایلامی ها بسیار جذاب و دلنشین است و همچون بسیاری دیگر از گویش ها دارای دستگاه واجی می باشد. آداب و رسوم این استان نیز در نوع خود بسیار جالب است که منجر به برگزاری مراسمات سنتی همچون چمر، دستگیرانی، دامادچرانه و سایر مراسم های عروسی می شود. توصیه می کنیم برای آشنایی بیشتر با فرهنگ و آداب و رسوم مردم ایلام طی سفر به این استان با مردم محلی ایلام همکلام شوید و روایت های این مراسمات سنتی را از زبان خود مردم ایلام بشنوید.
اقامت در ایلام
برای اقامت در ایلام می توانید سراغ اقامتگاه های این شهر مثل هتل ها و اقامتگاه های بوم گردی بروید. برای انتخاب اقامتگاه در ایلام همواره مواردی مثل دسترسی هتل، هزینه و امکانات آن را در نظر بگیرید.
هتل های ایلام
هتل زاگرس، و هتل دالاهو، هتل خلاش، هتل سعید و هتل پدیده دهلران از جمله هتل های معروف ایلام هستند که بسیاری از مسافران در سفر به ایلام آنها را برای اقامت انتخاب می کنند. این هتل ها مکان مناسبی برای اقامت در این شهر محسوب می شوند و دسترسی مناسبی به داخل شهر و سایر مکان های دیدنی ایلام دارند. برای اقامت در هتل های ایلام شما میتوانید با توجه به بودجه و دیگر اولویت هایتان مثل خدمات و دسترسی، یکی از آنها را انتخاب کنید. متوسط هزینه یک شب اقامت در هتل های ایلام 400 تا 500 هزار تومان است.
اقامتگاه های بومگردی ایلام
اقامت های بوم گردی نسبت به هتل های ایلام هزینه کمتری برای اقامت دریافت می کنند بنابراین برای سفر اقتصادی مناسب هستند. علاوه بر این اقامتگاه های بومگردی ایلام اکثرا در دره شهر، آبدانان، بدره و در روستاهای آن واقع شده اند و دسترسی مناسبی به جاذبه های طبیعی ایلام دارند و برای کسانی مناسب است که به دنبال اقامتگاهی با امکانات معمولی و در دل طبیعت هستند. پس اگر دسترسی به شهر و امکانات عالی مد نظرتان است بهتر است اقامت در هتل های ایلام را انتخاب کنید. نمونه ای از اقامتگاه های بومگردی ایلام شامل: اقامتگاه بومگردی بام سراب، اقامتگاه بوم گردی بهار، اقامتگاه بوم گردی زرین دشت، اقامتگاه بوم گردی ماداکتو،اقامتگاه بوم گردی کبیر کوه و … می شوند. حدود هزینه اقامت در این اقامتگاه ها به ازای یک شب بین 120 تا 400 هزار تومان است
جاذبه های دیدنی ایلام
تا اینجا به طور کلی با استان ایلام و مردم این منطقه آشنا شدیم اما می رسیم به جاذبه های دیدنی ایلام که بدون شک مهمترین دلیل برای سفر به این منطقه است. احتمالا عکس های زیادی در شبکه های اجتماعی از جاهای دیدنی عروس زاگرس دیده اید. باید بگوییم ایلام از آنچه در عکس و فیلم ها هم میبینید زیباتر است. طبیعتی منحصر به فرد که در فصل بهار به اوج زیبایی خود می رسد و بهترین زمان برای سفر به این استان است. اما قبل از سفر لازم است با چند مورد از جاهای دیدنی ایلام آشنا شوید تا تصمیمتان برای سفر به این بهشت زمینی قطعی شود.
جاذبه های تاریخی ایلام
قلعه والی
قلعه والی از جمله جاذبه های تاریخی ایلام است که توسط غلامرضا خان والی ساخته شد. معماری این بنا بسیار زیباست و برای بازدید از این بنا باید بلیط تهیه کنید. ساعت بازدید از این مجموعه 8 صبح تا 12 ظهر و 2 بعد از ظهر تا 9 شب است.
کاخ فلاحتی
کاخ فلاحتی یکی از آثار زیبای باستانی ایلام است که از زمان قاجار به یادگار مانده است. این کاخ در سال 1390 به موزه کشاورزی استان ایلام تبدیل شد و در آن ابزارهای کشاورزی، سندهای زمین های کشاورزی و گیاهان دارویی به نمایش گذاشته شده است.
طاق شیرین و فرهاد
طاق شیرین و فرهاد از جمله جاهای دیدنی ایلام است که چیزی که به آن جذابیت بخشیده داستان شکل گیری آن است. گفته می شود این طاق توسط فرهاد برای شیرین در یک نصف روز ساخته شده. جالب است بدانید برای ساخت آن از هیچ ملاتی استفاده نشده و تماما سنگ تراشیده شده است. این طاق در تنگ کوشک روستای چهل زرعی واقع شده است و جزو آثار ملی به ثبت رسیده است.
نقش برجسته گل گل
آثار نقش برجسته گل گل ملکشاهی به جا مانده از حکومت آشوریان و برای حدود ۳۰۰۰ سال پیش است. این اثر تاریخی در روستای گل گل در 25 کیلومتری ایلام واقع شده است که برای بازدید از آن باید خود را به این روستا برسانید.
جاذبه های طبیعی ایلام
تنگ بهرام چوبین
تنگ بهرام چوبین یکی از زیباترین جاهای دیدنی ایلام است که در دره شهر این استان قرار گرفته است. علت نام گذاری این منطقه این بوده که مورخان آن را اقامتگاه ییلاقی بهرام چوبینه سردار معروف ساسانی دانستهاند. این جاذبه در کنار دیگر جاذبه های طبیعی و تاریخی دره شهر می توانند گزینه های مناسبی برای بازدید در ایلام باشند.
تنگ کافرین
بدون شک یکی از منحصر به فرد ترین جاذبه های طبیعی ایلام تنگ کافرین در روستای بدره استو تین جاذبه امروزه به یکی از محبوب ترین جاهای دیدنی ایلام تبدیل شده که چشم انداز فوق العاده ای به رودخانه و سد سمیره دارد. توصیه می کنیم در سفر به ایلام از دیدن آن غافل نشوید.
آبشار ماربره
یکی دیگر از از جاذبه های استان ایلام آبشار ماربره است که در فصل بهار به اوج زیبایی می رسد. این آبشار در استان ایلام و در بین دو روستای ارمو و کل سفید و در20 کیلومتری جاده دره شهر واقع شده است و می توان گفت از منحصر به فرد ترین آبشارهای این استان است که پیشنهاد می کنیم آن را در لیست بازدید خود قرار دهید.
کبیر کوه
یکی از شاخص ترین نماد های طبیعت ایلام قطعا وجود کبیر کوه است که از شمال غربی تا جنوب شرقی ایلام را در برگرفته است. کبیرکوه داری ۲۰ هزار هکتار منطقه حفاظت شده جنگلی است و انواع گونه های جانوری و حیوانی در آن بافت می شود.
غذاهای محلی ایلام
طبیعت متنوع و وجود اقوام مختلف در استان ایلام باعث شده تا تنوع غذا در این استان بالا باشد. سبزی ها و سایر مواد اولیه ی محلی که از طبیعت ناب این منطقه به عمل می آید در کنار ذوق و هنر مردم این منطقه غذا ها و خوراکی هایی را خلق می کند که با خوردنش گویی بخشی از فرهنگ این منطقه را می بلعید و خب چه چیزی بهتر از این. استان ایلام تنوع غذایی بالایی دارد از آش ها و خورشت های فوق العاده خوش طعم تا شیرینی هایی که عطرش هوش از سر می برد. اگر بخواهیم به صورت خلاصه تنها تعدادی از غذاهای سنتی ایلام را به شما معرفی کنیم باید از غذاهایی چون ترخینه، خورش تره کوهی، کوفته سیرابی، قله ماسوا، شله امیری و آبگوشت بامیه، پیچگ، بوله وله، قارچگ، پاقازه، سختی، بابایاری (عَدَساو)، پِرشگِه اشاره کنیم.
بهترین رستوران های ایلام
ایلام علاوه بر غذاهای محلی خوشمزه، رستوران های خوبی نیز دارد که میتوانید در سفر به ایلام به سراغشان بروید و انواع غذاهای ایرانی، کباب ها و فست فود را در آنها نوش جان کنید. در ادامه تعدادی از رستوران های معروف این شهر که توانسته رضایت مسافران و مردم ایلام را جلب کند به شما معرفی می کنیم.
کبابی مراد
اگر هوس خوردن یک کباب با گوشت تازه گوسفندی را کرده اید بدون شک کبابی مراد بهترین گزینه برای شما محسوب می شود. این رستوران به جاذبه هایی همچون آبشار سرطاف، روستای بانقلان و موزه تاریخ طبیعی ایلام نزدیک است و می توانید طوری برنامه خود را بچینید که بعد از بازدید از این مناطق به کبابی مراد بروید. آدرس: استان ایلام، شهرستان ایلام، روستای مهدی آباد،خیابان ایلام-مهران شماره تماس: 09181410828
رستوران سعید
رستوران سعید نیز از جمله رستوران هایی است که توانسته رضایت تعداد زیادی از مشتریانش را جلب کند. در این رستوران هم می توانید انواع کباب های خوشمزه را در کنار دیگر غذاهای این رستوران نوش جان کنید. آدرس:
استان ایلام، ایلام، بلوار چالیمار، بین فدک 4 و میدان دفاع مقدس
شماره تماس: 08432247774
رستوران سنتی برکه
رستوران سنتی برکه نیز جزو رستوران های محبوب ایلام است. در این رستوران نیز می توانید انواع کباب ها و غذاهای ایرانی را با کیفیت بالا میل کنید. آدرس: ایلام، حدفاصل میدان انقلاب و چهارراه تامین اجتماعی شماره تماس: 08433343047
بهترین زمان سفر به ایلام
بهترین زمان سفر به ایلام را می توان از جنبه های مختلفی بررسی کرد اما معمولا بهترین زمان سفر برای هر شهری با توجه به آب و هوای آن تعیین می شود. استان ایلام در هر فصل زیبایی ها و جذابیت های خاص خودش را دارد و تمامی فصل ها می تواند برای سفر به ایلام مناسب باشد، حالا اینکه شما چه فصل و چه هوایی را برای سفر به ایلام دوست داشته باشید بحثش جداست. به طور کلی با توجه به موقعیت جغرافیایی ایلام و آب و هوای معتدل کوهستانی آن زمستان پر بارش و سردی دارد اما اواسط اسفند ماه با تغییر شرایط آب و هوایی طبیعت ایلام بسیار زیبا و چشم نواز خواهد بود و یکی از بهترین فرصت ها برای سفر به ایلام است. فصل تابستان نیز تا شهریور ماه هوای ایلام گرم است و افراد کمی به ایلام سفر می کنند اما از اوایل شهریور دوباره هوای ایلام خنک می شود و میزان سفرها به این منطقه نیز افزایش پیدا میکند. فصل پاییز از نظر آب و هوایی چندان مناسب سفر به ایلام نیست چرا که در این فصل هوا سرد و بارش باران زیاد است اما اگر این شرایط آب و هوایی برایتان اذیت کننده نیست و دوست دارید پاییز هزار رنگ ایلام را ببینید می توانید سفری اقتصادی به ایلام داشته باشید. چرا که در این فصل مانند زمستان و اوایل تابستان حجم سفر به ایلام کم است و به طبع هزینه های سفر نیز در این شرایط کاهش پیدا می کند. اما در بهار ایلام بهشت طبیعت گردان می شود. در این فصل آب و هوای ایلام فوق العاده است و همین موضوع باعث می شود تا بسیار ی از مردن در تعطیلات نوروز و پس از آن به ایلام سفر کنند. پس بهترین زمان سفر به ایلام از نظر آب و هوا اواسط اسفند تا اوایل اواخر بهار است. بلیط هواپیما ایلام به تهران
هزینه سفر به ایلام
هزینه سفر به ایلام شامل: هزینه رفت و آمد به این شهر، هزینه اقامت، هزینه خورد و خوراک، هزینه حمل و نقل عمومی، هزینه بازدید از جاذبه های ایلام و هزینه خرید و هزینه های جانبی است. این موراد برای هر فرد با توجه به اولویت ها و برنامه ریزی که برای سفر به ایلام کرده است متفاوت است. اینکه شما چه وسیله ای را برای سفر به ایلام انتخاب می کنید، چند روز قصد ماندن در ایلام را دارید، در چه زمانی به ایلام سفر می کنید، در چه هتلی با چه امکاناتی قصد اقامت دارید، در چه رستوران هایی غذا می خورید و … همگی بودجه ای که برای سفر به ایلام لازم دارید را مشخص می کنند. توصیه می کنیم حتما قبل از سفر هزینه های حدودی که برای هر بخش لازم دارید را مشخص کنید تا بتوانید با آگاهی بیشتری برای سفر به ایلام برنامه ریزی کنید.
سوغات و صنایع دستی ایلام
با اینکه سوغات و صنایع دستی ایلام چندان شناخته شده نیست اما این استان از نظر سوغات و صنایع دستی نیز حرفی برای گفتن دارد. در واقع هر آنچه تا به اینجا درباره ایلام خوانده اید احتمالا شما را برای سفر به این شهر متقاعد کرده است اما خرید سوغات و صنایع دستی باعث می شود خاطره این سفر برای همیشه در خاطرتان ثبت شود یا جلو چشمانتان خودنمایی کند. اقلیم ایلام به گونه ای است که محصولات تازه و با کیفیتی در آن یافت می شود و همین موضوع باعث شده تا خوراکی های این شهر منحصر به فرد باشد. شما می توانید در سفر به ایلام خوراکی های نظیر : بنه که یک نوع پسته وحشی است، روغن حیوانی، شیرینی کله کنجی، حلوای بپل و انواع نان مثل فتیر، نان گرد، نان ساجی، نان پپگ، شله کینه را تهیه کنید. جالب است بدانید در ایلام نیز برنج کشت می شود و با نام برنج عنبر بو شناخته می شود.
در کنار این خوراکی های خوشمزه صنایع دستی ایلام نیز خودنمایی می کند. گیوه جزو شاخص ترین صنایع دستی مناطق کرد نشین است و این موضوع در ایلام نیز وجود دارد. علاوه بر هنر گیوه بافی، نمد مالی، سفالگری و چیغ بافی نیز جزو هنرهای دستی مردم ایلام است. یکی از محبوب ترین سوغاتی هایی که گردشگران از ایلام خریداری می کنند گلیم برجسته است. این گلیم در طرح و رنگ های بسیار زیبایی بافته می شود و از آنجایی که سبک است حمل کردن آن برای مسافران آسان است. پس اگر می خواهید خاطره خوشی از ایلام همیشه همراهتان باشد و علاوه بر این به اقتصاد مردم محلی ایلان نیز کمک کرده باشید این شهر را بدون خرید سوغاتی ترک نکید. شما می توانید برای خرید این سوغات و صنایع دستی سری به بازار سرپوشیده ایلام بزنید. این مکان هم فال است هم تماشا. در کنار بافت قدیمی این بازار که خود به تنهایی یک جاذبه گردشگری محسوب می شود به خرید نیز بپردازید.