تو طول پرواز از دستشویی های هواپیما استفاده کردید؟ تا حالا فکر کردید فاضلاب دستشویی هواپیما چطوری تخلیه میشه ؟
در ادامه با ما همراه باشید تا مروری کوتاه داشته باشیم از اولین تا امروزی ترین سیستم های دستشویی در هواپیما و نحوه تخلیه فاضلاب در آنها . در ابتدا جالب است بدانید قانونی وجود ندارد که هواپیماها را ملزم به داشتن دستشویی کند .
اداره هوانوردی فدرال (FAA) در مورد این که هواپیماهای تجاری حتما باید دستشویی داشته باشند، چیزی نگفته است.
در گذشته توالت های هواپیما به شکل سطل در دار بودند و محتویات آنها روی زمین خالی می شد حتی در سال 1934 هواپیمای آبی بریتانیایی توالتی داشت که مستقیما به بیرون باز میشد! مشکل دیگر این سیستم این بود که احتمال ریزش محتویات سطل در اثر تکان هایی که در طول پرواز پیش می آمد وجود داشت . همین موضوع باعث شد تا هواپیماها مجهز به توالتهای بهتری با تکنولوژی جدید تر شوند. در این سیستم از مایعی آبی رنگ وبوزدا استفاده می کردند و فاضلاب دستشویی را به مخزنی در هواپیما منتقل میکردند. با هر بار استفاده از توالت، مایع تازهای به گردش درمیآمد، بنابراین لازم بود هواپیماها مقدار زیادی از این مایع آبی رنگ را در هر پرواز با خود حمل کنند و این موضوع باعث افزایش مصرف سوخت میشد و هنوز سیستم ایده عالی محسوب نمیشد. مهمتر این که این سیستم گاهی اوقات دچار نشتی میشد و روی سقف خانهها و ماشینها فرود میآمد. طبق گزارشات، بیش از 30 مورد مستند از برخورد این مواد با زمین از سال 1979 گزارش شده است.
اما بالاخره سیستم امروزی توالت هواپیما را جیمز کمپر در سال 1975 اختراع کرد و برای اولین بار در سال 1982 در یک هواپیمای بوئینگ کار گذاشته شد.

این سیستم با یک مایع آبیرنگ به نام Skykem ، یک ماده پاککننده پوشاننده غیر چسبنده و یک مکنده خلاء کار میکند. زمانی که شما دکمه فلاش را فشار میدهید دریچهای در کف کاسه توالت باز میشود و خلاء هوایی در کف توالت ایجاد میکند و سپس محتوای توالت به همراه مایع آبیرنگ به داخل یک مخزن در انتهای هواپیما وارد میشود.

در این سیستم خلبان نمیتواند در حین پرواز مخزن فضولات را خالی کند بلکه در پایان پرواز در فرودگاه مخزن فضولات با مکش به درون یک مخزن پشت کامیون فرستاده و در محل دفع فضولات فرودگاه تخلیه میشود. از دیگر نکات مثبت این سیستم مصرف آب حداقلی آن است که به نسبت توالت های معمولی مصرف آب خیلی کمتری دارند.
در آخر جالب است بدانید که کثیفترین بخش هواپیما دستشویی نیست بلکه به ترتیب میزهای تاشو، دریچههای هوای بالای سر هر فرد، سگک کمربند ایمنی و قفل دستشویی شناخته کثیف ترین بخش های هواپیما هستند .